Oranje boven? Een overzicht van het
EK-sentiment in de media

Na een jaar extra wachten, is het dit weekend eindelijk zover: een nieuw EK voetbal. Van 11 juni tot 11 juli zullen de sterspelers in 11 verschillende landen voetballen om de UEFA beker en titel ‘Europees kampioen 2020’, in 2021. Ondanks de recente versoepelingen, waaronder de heropening van de horeca, zullen we niet ‘als vanouds’ met z’n allen in de kroeg, op pleinen of in de parken ‘onze jongens’ op grote schermen bekijken. ‘Te gevaarlijk nog’, aldus het demissionaire kabinet en de verantwoordelijke ministers. Even omdenken dus. 

In de praktijk betekent dit dat dit EK vooral vanuit huis bekeken zal worden, onder het genot van de bekende natjes en droogjes. Een uitgelezen kans voor de verschillende retailers, supermarkten en drankmerken om, misschien nog wel meer dan in een ‘non-corona’ jaar, in te zetten op gimmicks, gadgets, reclame en de bijbehorende BN’ers, artiesten en muziek. De media monitoring bedrijven RTV Monitor, Adfact, TRCKtrace en SoundAware, samen SoundAware Group monitoren earned & paid media. Content en audio uit de media, van radio, televisie en podcasts, tot airplay en ATL advertenties en mediabestedingen. Tijd wat dieper in te gaan op het aankomende EK en het bijbehorende sentiment in de Nederlandse media. 

Tekst Kylie Fletcher

Oranje in de audiovisuele media

De term ‘oranjekoorts’ is sinds de start van de EK-voorbereiding, 24 mei, ruim 200 keer langsgekomen in de audiovisuele media, het woord ‘oranjegekte’ 53 keer. Dit lijkt misschien niet veel, maar de termen samen zijn in 2,5 week tijd dus ruim 250 keer, in 265 programma’s genoemd. Dit is niks vergeleken met het aantal ‘mentions’ van onze bondscoach, Frank de Boer. Hij werd in diezelfde 2,5 week meer dan 760 keer genoemd. Dit aantal kan hoger liggen, omdat dit het aantal programma’s beslaat waarin de naam genoemd is, niet het aantal keer en alle podcasts over sport bij deze monitoring niet zijn meegenomen, dit blijkt uit data van RTV Monitor.

Keepers kwestie 

Als we kijken naar de selectie en staf, is het duidelijk dat naast de bondscoach, speler Jasper Cillessen het meest genoemd wordt in de media: in de afgelopen weken ruim 250 keer. Dit is niet geheel opvallend, omdat de keeper niet geselecteerd is voor oranje dit jaar en dus niet mee zal doen aan het EK, doordat hij besmet was geraakt met corona. Dat er een ‘keepers kwestie’ lijkt te zijn, wordt ook duidelijk uit de monitoringsdata. De drie geselecteerde keepers, Marco Bizot (104 vermeldingen), Tim Krul (150 vermeldingen) en oudgediende Maarten Stekelenburg (135 keer) komen zelfs vaker in de media voorbij dan de huidige aanvoerder, Georginio Wijnaldum (87 vermeldingen). Andere ‘veelbesproken’ spelers zijn aanvallers Wout Weghorst en Memphis Depay, met respectievelijk 223 en 226 vermeldingen in audiovisuele media sinds 24 mei. Als we ervan uitgaan dat het aantal ‘vermeldingen’ iets zegt over wie en hoeveel speeltijd iemand krijgt. kunnen we vanuit de data zeggen dat Patrick van Aanholt (8 vermeldingen), Nathan Ake (6), Teun Koopmeiners (5) en Joel Veltman (4) niet hoeven te rekenen op veel kilometers op het veld. 

Liedjes-die-blijven-hangen

Grote retailers vallen bij elk EK, of groot sportevenement, over elkaar heen met inhakers, gimmicks, gadgets, BN’ers, artiesten en liedjes-die-blijven-hangen. Deze ‘corona-editie’ is daarbij geen uitzondering. Door de nog altijd staande maatregelen wordt ook dit evenement er een die we en masse thuis zullen meemaken. Supermarkten haken altijd al in op grote evenementen en feestdagen, daarbij is het EK uiteraard geen uitzondering. Maar door de onmogelijkheid van de wedstrijden ‘buiten de deur’ kijken, is de verwachting dat de supers nog meer omzet zullen draaien dan bij een soortgelijk evenement, pre-corona. 

Biertje?

Onlosmakelijk verbonden aan voetbal, oranje en het EK is natuurlijk bier. Ook dit jaar hebben onze grootste biermerken een ‘gimmick’ in de markt gezet om hun merk een boost te geven. Biersponsor van het EK is uiteraard Heineken. Het merk is de afgelopen weken 93 keer voorbij gekomen in de audiovisuele media. Verder: Grolsch (90 keer), Bavaria (44 keer) en Jupiler (14 keer).

Jumbo VS Albert Heijn

Het zal niemand verbazen dat de twee grootste supermarktketens van het ons land een EK-vete hebben veroorzaakt, mede dankzij de recente uitspraak van de KNVB. Sinds 24 mei zijn de twee ketens veelvuldig (meer dan 500 keer) genoemd in verschillende uitzendingen en programma’s van audiovisuele media. Jumbo geeft met de campagne in samenwerking met de Snollebollekes (en bijbehorende ‘juichcape’) en een nieuwe versie van de hit ‘Links rechts’ een sterk signaal af. De commercial is sinds het uitkomen ervan eind mei, al ruim 3000 keer te horen (en zien) geweest op de grootste landelijke zenders. Ter vergelijking, de reclame is op YouTube al ruim 350 duizend keer afgespeeld. Na de uitspraak van de KNVB, dat ‘het lijkt alsof Jumbo officieel betrokken is bij het toernooi en het Nederlands elftal, terwijl concurrent Albert Heijn sponsor is’. Jumbo gaat niet in op het verzoek om de reclames aan te passen, en de KNVB besloten om het bij het verzoek te laten en onderneemt geen andere stappen.

De top drie van meest uitgezonden EK-gerelateerde Nederlandse commercials bevat verder de campagne van Bol.com, met het nummer ‘Leeuwendans (Klaar voor de aftrap)’ van rapper Donnie en volkszanger Frans Duijts met meer dan 1200 plays. Op een derde plek vinden we de campagne van Kruidvat, met André Hazes jr. en ‘Wij zijn oranje’ (ruim 800 plays). De Albert Heijn vinden we hier niet terug, mede doordat er geen ‘bekend’ nummer onder de commercial zit. 

Voor een compleet overzicht van de Nederlandse ‘oranje’ campagnes, heeft Adformatie een fijn lijstje gemaakt.

Airplay: nog geen EK-gekte op de radio

Ook op de radio horen we bovenstaande mannen terugkomen, al lijkt de EK-gekte op de FM (of DAB+) nog lang niet op een hoogtepunt te zijn. Vanaf 1 mei gekeken worden er weinig oranje-gerelateerde nummers uitgezonden, kijkend naar de landelijke en regionale stations (waaronder 100% NL). Het meest gedraaide nummer gerelateerd aan het EK, is het anthem van deze kampioenschappen, ‘onze’ Martin Garrix, samen met Bono & Edge van U2 met ‘We are the people’ (Official EK Anthem 2020/2021). De track is sinds mei bijna 580 keer gedraaid. Op een tweede plek vinden we de ‘revamp’ van het ‘lijflied’ van oranjefans, ‘Viva Hollandia’ van Wolter Kroes (in de 2021 versie samen met ‘Stuk’). 

Verder vinden we in de top 5 de eerdergenoemde mannen en hun singles, te kennen uit de verschillende campagnes met retailers, terug, maar allen niet met veel ‘plays’. Op een gezamenlijke plek 3: Donnie ft. Frans Duijts – Leeuwendans en John de Bever – Laat ze beven (beide 9 plays) en als laatste André Hazes jr. – Wij zijn oranje (met 8 plays). Als we af moeten gaan op de airplay cijfers, is het nog niet ‘oranje boven’, eerder oranje onder (vriespunt) in de audiovisuele media. Misschien dat na een paar gewonnen wedstrijden, te beginnen met de eerste aanstaande zondag (21.00 uur tegen Oekraïne), de oranjekoorts oploopt.

 

Dit artikel is mogelijk gemaakt met behulp van monitoringsdata van SoundAware Group. Hierbij is gekeken naar de uitgezonden content van Nederlandse radio, televisie en podcasts. Voor de complete lijst van gemonitorde zenders en kanalen en meer informatie, ga naar soundawaregroup.com